Het oog


Het menselijk oog is in feite een razend knap kijkinstrument. Het is opgebouwd uit een aantal uitgekiende optische componenten. Het hoornvlies en de ooglens zorgen er samen voor dat de wereld waar u naar kijkt keurig op uw netvlies wordt geprojecteerd. Het netvlies stuurt deze informatie vervolgens via de oogzenuw door naar de hersenen. In de hersenen worden deze abstracte gegevens vervolgens vertaald naar concrete beelden.

De ooglens heeft de unieke eigenschap automatisch zijn sterkte aan te passen (ook wel: accommoderen), u hoeft daar zelf helemaal niet bij na te denken. Op deze manier zorgt uw oog dat u alles van dichtbij en veraf scherp kunt zien. Diverse problemen in dit proces kunnen zorgen dat het beeld niet, slecht of verstoord overkomt waardoor u slecht, wazig of afwijkend ziet. Gelukkig zijn hier in veel gevallen oplossingen voor.

Oorzaken oogklachten

Bepaalde medische aandoeningen kunnen oogklachten veroorzaken. Wanneer u bijvoorbeeld lijdt aan suikerziekte, hypertensie, glaucoom (of wanneer dit in de familie voorkomt) of maculadegeneratie (een netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte) kan het verstandig zijn om uw ogen te laten onderzoeken door een oogarts.

Wanneer u geen weet heeft van een medische aandoening maar bijvoorbeeld last heeft van wazig of dubbel zien, vermoeide/jeukende of geirriteerde ogen, last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk of televisie kijken, hoofdpijn, moeite met scherpstellen, pijn in of rond de ogen, lichtflitsen of vlekjes of draadjes die voor uw beeld drijven is het raadzaam een specialist uw ogen te laten onderzoeken.

U kunt hiervoor vrijblijvend een afspraak bij ons maken. Wanneer wij uw ogen onderzoeken en een oogmeting uitvoeren voorzien wij u na afloop van een passend advies of indien nodig verwijzen wij u via uw huisarts door naar een oogarts.

Maak direct online een afspraak of bel ons via: (010) 592 62 40.