Slechthorendheid komt op alle leeftijden voor en kan ontstaan door problemen met het binnenoor of middenoor. Gehoorschade kan niet verholpen worden, maar met hulpmiddelen kunnen we het wel een stuk aangenamer maken. We spreken van slechthorendheid als u aan uw beste oor een gehoorverlies hebt van 20 decibel of meer. In dat geval bent u slechthorend. Om een idee te geven: een normaal gesprek wordt gevoerd op 60 decibel. Slechthorendheid kan erfelijk zijn of aangeboren. Ook kan er gedurende uw leven gehoorbeschadiging optreden. De meest voorkomende oorzaken van slechthorendheid zijn.
Gehoorbeschadiging door invloed van harde geluiden/muziek en herrie komt steeds vaker voor. Vroeger hadden vooral arbeiders die veel in lawaaierige omgevingen werkten er last van. Maar tegenwoordig hebben steeds meer jongeren ook last van slechthorendheid door blootstelling aan bijvoorbeeld harde muziek.
In discotheken en op festivals wordt vaak te weinig aandacht besteed aan het inperken van het aantal db’s waar bezoekers aan blootgesteld worden en ook gehoorbescherming ontbreekt helaas vaak. Daarnaast loop je ook een groot risico op een gehoorbeschadiging wanneer je met oordopjes of een koptelefoon op te hoog volume bijvoorbeeld muziek beluistert of door bijvoorbeeld zware machines of een motor te bedienen of besturen zonder gebruik van gehoorbescherming. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor gehoorbescherming op maat.
Door te veel blootstelling aan herrie beschadigen de haartjes van het slakkenhuis (binnenoor) en bestaat het risico op een blijvende gehoorbeschading en daarbij horende slechthorendheid.
Ongeveer 20% van de kinderen onder de 2 jaar krijgt te maken met (soms terugkerende) oorontsteking. Doordat het vocht achter het trommelvlies niet weg kan hoort het kind slechter. Vaak gaat dat vanzelf weer over of krijgt men medicatie om het probleem te verhelpen. Soms worden er buisjes geplaatst om het vocht af te voeren. Door vaak herhaalde en ernstige oorontstekingen kunnen kinderen hier echter littekenweefsel en gehoorbeschadigingen die slechthorendheid veroorzaken aan overhouden . Een andere oorzaak van slechthorendheid door ziekte is bijvoorbeeld de ziekte van Meniere: Bij de ziekte van Meniere werkt het binnenoor niet goed. Dit uit zich in: oorsuizen (tinnitus), duizelingen en gehoorverlies. Na verschillende aanvallen wordt het gehoorverlies steeds erger. Na enkele jaren is er vaak een blijvend gehoorverlies. De ziekte van Meniere komt het meest voor tussen 40 en 50 jaar.
Net als de rest van je lichaam slijten ook je oren bij het ouder worden. Deze vorm van slechthorendheid ontwikkelt zich vaak zo langzaam dat de persoon daar zelf niet of nauwelijks iets van merkt. Ongemerkt gaat de televisie steeds harder maar op een bepaald moment wordt helaas telefoneren lastiger of het volgen van een gesprek gaat moeizamer. Huisgenoten kunnen u erop attent maken omdat zij vaak de dingen die ze zeggen moeten herhalen of omdat u het verkeerd verstaat. Deze oorzaak van slechthorendheid is vaak erfelijk.
Er zijn nog meerdere oorzaken van slechthorendheid, zoals: medicijngebruik, beschadigingen aan de gehoorzenuw en andere medische aandoeningen. Bij twijfel aan de oorzaak van uw slechthorendheid is het daarom van belang dat u eerst naar de KNO arts gaat als u merkt dat u slechter gaat horen om te kijken wat de reden is van uw slechthorendheid en om te bepalen of er medisch iets aan te doen is.