Het gehoor


Het gehoor bestaat uit drie verschillende delen: het buitenoor (oorschelp), het middenoor (gehoorbeentjes) en het binnenoor (slakkenhuis). Door een samenspel van verschillende delen van uw oor kunt u horen. Deze delen van uw oor zijn erg kwetsbaar. Als een van deze onderdelen beschadigd raakt, dan is uw gehoor ook voor altijd beschadigd.

Geluiden zijn trillingen in de lucht. Deze trillingen worden opgevangen door de oorschelpen en gaan de gehoorgang in. De oorschelp en uw gehoorgang versterkt het geluid richting het trommelvlies. Het trommelvlies vormt de scheiding tussen het uitwendige oor en het middenoor. Deze trillingen worden omgezet in signalen.

Hoorzorg - Het gehoor

Achter het trommelvlies zitten drie kleine botjes, de gehoorbeentjes. (hamer, aambeeld en steigbeugel). Deze drie kleine botjes gaan bewegen door de trillingen van het geluid en ze geleiden het geluid naar het binnenoor. In het binnenoor zit het slakkenhuis.

Dit slakkenhuis zit vol met vloeistof en zeer vele kleine haartjes, haarcellen genaamd. De vloeistof in het slakkenhuis gaat trillen, zodra de gehoorbeentjes het geluid doorsturen. De haarcellen in het slakkenhuis vangen deze trillingen op en zetten ze om in een signaal.
Dit signaal wordt weer aan de gehoorzenuw doorgegeven. Deze geeft het signaal door aan de hersenen, waardoor u de geluiden kunt waarnemen.
In de weg die het gehoor aflegt voor het uw hersenen bereikt kan van alles misgaan, in dat geval bent u slechthorend of doof.
Onze audicien kan u de werking van het oor en specifiek uw gehoor uitleggen. Hij/zij geeft u graag advies over de mogelijkheden. Ook bij gehoorverlies kunnen wij uw gehoor vrijblijvend testen. U kunt een afspraak maken voor een gratis gehoormeting door te bellen naar: (010) 592 62 40.